Vredesweek Nijmegen 2021


Storay Ahmadi is de Vredesambassadeur van Nijmegen en heeft met een werkgroep een prachtig programma gemaakt. Iedereen wordt opgeroepen om waar hij of zij kan deel te nemen en zich aan te melden bij storay64@hotmail.com

Programma Vredesweek Nijmegen  (19 t/m 26 september 2021)

De Vredesweek Nijmegen wordt georganiseerd door de Raad van Levensbeschouwing en Religie in samenwerking met Nijmegen, Stad van Compassie, het Huis van Compassie, en de Protestantse Diaconie.

Zondag 19 september 2021: Opening van de Vredesweek

13.00 uur: De Vredesvlam wordt ontstoken bij het Titus Brandsma Memorial op het Keizer Karelplein. Dan volgt de ‘Walk of Peace’ naar Bibliotheek Gelderland Zuid. Onderweg, en bij de aankomst bij de bibliotheek wordt er om de beurt opgetreden door het Colourful City koor en door Kladderadatsch.

14.00 uur: In de Bibliotheek Gelderland Zuid wordt de Vredesweek geopend door de dagvoorzitter, Tobias van Elferen en Vredesambassadrice Storay Ahmadi. Daarna zal burgemeester Bruls een gesprek hebben met Storay, en de Compassiepluim uitreiken aan een organisatie of groep, en aan een persoon, vanwege hun bijzondere bijdragen aan Nijmegen als Stad van Compassie.
Mariëlle Polman, filosofie docent aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, verteld over het thema ‘Vrede’.  Tussen de onderdelen door kunnen de aanwezigen in de bibliotheek de tentoonstelling ‘Wijsheid oefenen in crisistijd’ bezoeken, en zijn er optredens van Mary uit Sudan en het Colourful City koor.

15.30 uur: Einde van de Opening van de Vredesweek.

Van de Stichting KUS is tijdens de gehele Vredesweek een tentoonstelling te zien van werken over persoonlijke Vrede en Vrijheid. In de Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33.

Van 15.30-17.30 uur is de eerste workshop “Fotografie over Vrede en Vrijheid” in het Pomphuisje Nieuwe Markt 52 (Kunstraffinaderij). Op 26 september van 15.30-17.30 uur zullen de foto-opdrachten die de deelnemers kregen, worden besproken, inhoudelijk en fototechnisch.

Maandag 20 september 2021

Vanaf 18.00 uur: Vredesmaaltijd in het Huis van Compassie. Het nieuwe adres is: Vlietstraat 20b.

Van 19.30-21.00 uur zal Julia van Wel een inleiding met een nagesprek verzorgen over St. Augustinus, en het in 1998 door de Augustijn Martijn Schrama geschreven boekje ‘God in de ander’. Het boekje is nog steeds relevant voor veel ontmoetingen in de tijd waarin wij nu leven. Julia is lid van de Familia Augustiniana, de lekenbeweging van de Augustijnen. Locatie: Anthonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96. Opgave  via: theodoor52@live.n

Dinsdag 21 september 2021

Van 14.00 uur tot 16.00 uur: Vredesdialoog met Mariëlle Polman, Theo van Driel, Ben Loth en Storay Ahmadi, in de ’De Haard’, Groenestraat 170. De Haard is ook dit jaar weer de Ambassade van de Vrede. Aanmelding via: theodoor52@live.nl

’s Avonds om 20.00 uur organiseert de Studentenkerk een lezing van Erik Borgman met als thema: . Als je niet inclusief begint, zul je nooit inclusief eindigen’ Opgave via: https://www.ru.nl/studentenkerk/activiteiten/retraites-excursies/lezingen/

 Woensdag 22 september 2021

Tussen 12.00-13.30 uur kan er in de Wijkfabriek, Koninginnelaan 1, geluisterd worden naar mooie teksten en verhalen over vrede tijdens het eten van een gratis kop soep. In samenwerking met Dar al Yasmin.

Tussen 14:00 – 16:00 Museumpark Orientalis . bezoek Vredespad Openluchtmuseum Orientalis Heilige Landstichting. Alle Vredes Nobelprijswinnaars van de afgelopen jaren worden geportretteerd met foto en levensverhaal. We gaan in dialoog over hun vredeswerk. Aanmelden via: storay64@hotmail.com  (verzamelplek voor poort orientalis). Deze activiteit wordt aangeboden door de ambassadrice, maar een vrijwillige gift wordt op prijs gesteld.  

Tussen 14.30-15.00 uur brengen we met ouders en kinderen ouder dan 10 jaar, een bezoek aan de interactieve tentoonstelling van de Democratiefabriek in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het museum is met bus 5 vanaf Nijmegen CS te bereiken. Voor wie géén museumkaart heeft, zijn er kosten verbonden aan dit bezoek.

Van 19:30- 20:10 uur  Vredeswandeling Sunset march over Oversteek brug. Vredeswandeling met de Vredesvlam: Winselingseweg trap onder Oversteekbrug. De Sunset March is dagelijks rond zonsondergang over De Oversteek. De brug  is gebouwd op de plek waar op 20 september 1944 tijdens een  gevaarlijke militaire actie 48 Amerikanen het leven lieten. De oeververbinding is tevens een monument voor de gesneuvelde soldaten. Er staan 48 paar lichtmasten die met zonsondergang één voor één aangaan. Tijdens de Sunset March loopt men in stilte over de brug naar het monument aan de Oosterhoutsedijk. De ceremonie is een initiatief van een regionale veteranengroep. Elke dag loopt een oud-militair de Sunset March en iedereen kan mee. Deze avond lopen we ook mee.

Donderdag 23 september 2021

Van 14.00 - 16.00 uur zijn er verschillende Stoelmassage in het Huis van Compassie, Vlietstraat 20b

 ‘s Middags om 19.30 uur worden we rondgeleid door de synagoge aan de Nonnenstraat 19 - 21. De joodse gemeenschap viert vandaag  Loofhuttenfeest. We horen wat dit feest voor hen betekent. De Raad van Kerken organiseert en bekostigt het bezoek. Aanmelding via: theodoor52@live.nl

Van 19.30 - 21.30 uur kan gratis naar een Vredesfilm worden gekeken in de Wijkfabriek, Koninginnelaan 1. De titel wordt op de website bekend gemaakt. In samenwerking met Dar al Yasmin.

Vrijdag 24 september 2021

Van 14.00 tot 16.00 uur is er een Vredesdialoog rond het thema ‘inclusief samenleven’, in d Wijkfabriek aan de Koninginnelaan 1. Met Ben Loth en Storay Ahmadi.

Zaterdag 25 september 2021

Burendag. De diaconieën van de Protestantse Gemeente en de Nederlandse Gereformeerde Kerk organiseren vanaf 14.00 uur een Buurtfeest in en rond de Maranathakerk. Er is gelegenheid voor ontspanning, verdieping en een hapje en een drankje.

Tussen 16.00-17.30 kun je kennismaken met je buren en een kijkje nemen in de Wijkfabriek, Koninginnelaan 1. Het eerste drankje, de ‘mocktail’, is gratis.

Zondag 26 september 2021

Van 14.00 tot 16.00 uur is er een rondleiding door het Centrum van Nijmegen. De 85 jarige gids Gijs Hoogeboom zal ons rondleiden langs verschillende vredesmonumenten. In een gezellig café zullen we de Vredesweek afsluiten. Start vanaf Peemankeetje in Hunnerpark Sint Jorisstraat 35 6511 TC

De Vredesweek en rondleiding wordt afgesloten in ontmoetingsplek van Gezellig Ganzenheuvel 56, 6511 WD Nijmegen onder het genoot van hapjes en een kopje thee/ koffie  of drankje.

Van 15.30-17.30 uur is de 2e workshop “Fotografie over Vrede en Vrijheid”, in het Pomphuisje, Nieuwe Markt 52 (Kunstraffinaderij). De foto-opdrachten die de deelnemers op 19 september gekregen hebben, worden nu besproken, inhoudelijk en fototechnisch o.l.v. Stichting Kus