Interview met Storay Ahmadi

Een bijdage leveren aan de samenleving (VVN fusiekrant juni 2006)
Storay Ahmadi komt uit Afghanistan en vluchtte 11 jaar geleden naar Nederland. Ze is voorzitter van een stichting voor Afghaanse vrouwen en woont in Nijmegen. “Door te gaan stemmen geef je aan dat je deel uit maakt van de samenleving. Ieder mens moet een bijdrage leveren aan de samenleving. De meeste vluchtelingen en migranten willen ook graag iets doen voor hun nieuwe land,omdat ze hier een toekomst willen opbouwen.


Ze willen inburgeren en integreren”, zegt Storay. Daarvoor moet de samenleving ook mogelijkheden bieden, vindt ze. Zelf heeft ze hier goede ervaringen mee. Van de gemeente Nijmegen kreeg ze bijvoorbeeld subsidie voor haar stichting "Goshamadeed" wat ‘welkom’ betekent. “Op die manier kan ik Afghaanse vrouwen in Nederland helpen bij hun emancipatie.”


Voor vluchtelingen en migranten is het vaak moeilijk om werk te vinden. “Sommige bedrijven willen geen allochtonen in dienst nemen. Je kunt ze niet dwingen. Het is beter om ze te overtuigen dat allochtone kandidaten dezelfde kwaliteiten hebben als autochtone kandidaten.”

Maar het is ook goed om bij jongeren te beginnen om de houding ten opzichte van allochtonen te veranderen. Zo heeft Storay gastlessen gegeven op middelbare scholen. “Ik legde uit waarom vluchtelingen naar Nederland toe komen. Op die manier krijgen jongeren hier meer begrip voor.”

Bron: VVN fusiekrant juni 2006