Vredesweek 2020 in Nijmegen / zaterdag 19 tot en met zondag 27 september


De effecten van Corona gebeurtenissen hebben onze manier van werken veranderd, maar we gaan vooruit met onze doelen en wensen. Bij alle activiteiten geld helaas: Door de corona maatregelingen is reserveren noodzakelijk: storay64@hotmail.com of 0619407031.
Bewust met Vrede te leven in de multiculturele stad Nijmegen- Stad van Compassie is de wens van de stichting Goshamadeed. Met deze wens hebben we interesse om samen met het Huis van Compassie als Vredesambasade in Nijmegen  met de Vredesactiviteiten in Nijmegen meedoen.
In Nijmegen, dit jaar 2020 wordt de Vredesweek georganiseerd door de Raad van Levensbeschouwing en Religie, samen met de drie Vredesambassadeurs: Frans Houtbeckers, http://www.bertbeelen.nl/categorie/totaal-archief/2/bb-3001-2015-04-jpg  Mariët Mensink van Stichting KUS (Stichting Kunst en Samenleving) http://www.stichtingkus.nl/  en Storay Ahmadi van stichting Goshamadeed http://goshamadeed.blogspot.com/ .
Het landelijke thema is “Vrede verbindt verschil” zie www.vredesweeknijmegen.nl. Deze wordt georganiseerd door landelijke organisatie PAX (vroeger Pax Christi) https://www.paxvoorvrede.nl/.  In Nijmegen verbinden we Vrede met Vrijheid en Compassie. Vanaf  zaterdag 19 tot en met zondag 27 september 2020 worden op veel plekken in  Nijmegen activiteiten georganiseerd.
Hieronder is de informatie over de al bekende activiteiten:
v  Zaterdag 19 september is er in het Land van Ooij de Di-Vers Ontmoeting, een open ontmoetingsdag met muziek, gedichten, de eerste Nijmegen in dialooggesprekken en verschillende workshops. Met ook de drie vredesambassadeurs. Adres: Dijkgraaf van Wijkweg 9, Nijmegen. Meer info: https://www.vereniginglandvanooij.nl/
v  Zondag 20 september is de officiële opening van de Vredesweek. In een rij, op afstand van elkaar, brengen een groep mensen met brandende fakkels, een vredeslied zingend, de Wereldvredesvlam van het Keizer Karelplein om 13.30 uur naar de bieb. In de Openbare Bibliotheek wordt om 14:00 uur de Wereldvredesvlam aan burgemeester Nijmegen Hubert Bruls  overgedragen die de Vredesweek opent. Rob Jaspers zal hem bevragen over Vrede in en om Nijmegen. Daarna reikt de burgemeester de Compassiepluim uit en krijgt deze organisatie gelegenheid om wat te vertellen over haar activiteiten in het kader van Vrede. Er volgt een kort programma over Vrede, Vrijheid en Compassie, georganiseerd door de Nijmeegse Vredesambassadeurs, de Raad voor Levensbeschouwing en Religie en Nijmegen Stad van Compassie.  Adres bibliotheek Marienburg 29.
v  Maandag 21 september om 17.00 -17.30 uur, 18.00-18.30 uur en 19.00-19.30 uur: Vredesafhaalmaaltijd: Vrede halen, vrede brengen. Met muziek van de oorsprong Syrische, (nu multiculturele) organisatie Mawteni http://www.mawtenifoundation.nl/, eten van de Afghaanse stichting Goshamadeed, en vredescadeautje van Stichting KUS en Huis van Compassie en veel goede vredeswensen van en voor elkaar. In de Vredesambassade- Huis van Compassie, Groenestraat 170. 
v  Dinsdag 22 september 14:00 - 16:00  uur.  Start met creatieve dialoogworkshop. Tekenen/schilderen rond Vrede en Vrijheid (groep van 4-8 personen). In Vredesambassade- Huis van Compassie Groenestraat 170. 
v  Vrijdag 25 september 17.00 - 18.15 uur. Vrede en Vrijheids Nieuwscafé met interviewer Rob Jaspers. En onder andere Johnny Rahaket, Peter van Riel, Lotte Jensen en Gaiane Abrahamian als gasten. In de Lindenberg. Adres Ridderstraat 23 Nijmegen  *Onderaan meer informatie over het tweede Vrede en Vrijheidsnieuwscafé.
v  Zondag 27 september is Speurtocht rond vrede,  die mensen (kinderen en volwassenen?) zelf kunnen lopen. De Speurtocht begint en eindigt op het Mariënburgplein voor of in de Openbare Bibliotheek Marienburg, waarbij deelnemers op het eind van de Vredesambassadeurs een Vredeslintje krijgen.  
=========
* Bij het tweede Vrede en Vrijheidsnieuwscafé in 2020 op 25 september worden de volgende gasten bevraagd door journalist Rob Jaspers, waarbij het publiek vragen kan stellen:
- Peter van Riel van het Platform Indische Organisaties Nijmegen PION vertelt over de herdenkingen van de slachtoffers -ruim gezien- van de oorlog in Nederlands Indië. Voor velen was de oorlog niet in 1945 afgelopen. Toen in Nederland de oorlog met de Duitsers voorbij was, voerde Nederland een eigen oorlog. Meer informatie: https://stichtingpion.nl/index.htm
- Johnny Rahaket is dirigent en muzikant van Nederlands-Molukse afkomst. Hij brengt mensen samen met muziek. De Molukse gemeenschap viert dit jaar dat de RMS, de Republiek der Zuid-Molukken 70 jaar bestaat en volgend jaar zijn ze 75 jaar in Nederland. Bij veel Molukkers zit veel pijn. Ze voelen zich slecht gezien en gehoord
- Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen. Groepen mensen willen in het kader van opstaan tegen discriminatie standbeelden verwijderen van mensen die zich hieraan schuldig maakten. Lotte Jensen deed onderzoek naar de achtergronden van personen waar standbeelden voor zijn gemaakt. https://www.lottejensen.nl/, https://www.ru.nl/letteren/faculteit/over-de-faculteit/departementen/nederlandse-taal-en-cultuur/wie-wat-waar/medewerkers/lotte-jensen/
- Ook de directeur of andere medewerker van het Afrikamuseum Berg en Dal (onderdeel van Museum van Wereldculturen) wordt gevraagd te komen. Discriminatie van mensen met een donkere huidskleur is een feit door de eeuwen heen en nog niet uitgebannen. Hoe gaat het Afrikamuseum hiermee om en kan ze een rol spelen in de huidige discussie? Meer info: https://www.afrikamuseum.nl/
- Gaiane Abrahamian van de Verenigde Armeniërs Nederland (VAN) brengt een Armeense dans en een gedicht over vrede. Info: http://www.stichtingvan.nl/
De Vrede- en Vrijheid Nieuwscafé's worden georganiseerd door Stichting KUS en de Vredesambassadeurs van 2020. In samenwerking met Rob Jaspers (ex journalist de Gelderlander)
Entree is vrij.
Voor al activiteiten en bijeenkomsten door de corona maatregels is reserveren noodzakelijk:  storay64@hotmail.com of 0619407031.
We waarderen de mentaliteit van al organisaties en individuen gericht op Vrede, Vrijheid en Compassie. Vrede is altijd een actuele onderwerp. De mentale Vrede is altijd erg belangrijk in het leven, net als fysieke Vrede.
 

v  Donderdag 24 september 19.30 - 21.30 uur. Start Creatieve dialoogworkshop Fotografie rond Vrede en Vrijheid.(De week erop de tweede bijeenkomst.) In de Vredesambassade- Huis van Compassie, Groenestraat 170.